OK

Sprawozdanie z posiedzenia Parlamentarnego Zespołu ds. Onkologii poświęcone standardom opieki uroonkologicznej w Polsce.

Szanowni Państwo,

W dniu 4 października br. odbyło się posiedzenie Parlamentarnego Zespołu ds. Onkologii poświęcone standardom opieki uroonkologicznej w Polsce.

Posiedzenie zostało zorganizowane na wniosek skierowany przez Polskie Towarzystwo Urologiczne do wiceprzewodniczącego Parlamentarnego Zespołu ds. zdrowia publicznego Marka Hoka, który przychylił się do prośby PTU i całego środowiska urologicznego. Przygotowania do posiedzenia poprzedziły spotkania i indywidualne rozmowy, które realizowaliśmy w imieniu PTU z panem Markiem Hokiem celem przybliżenia problematyki standardów opieki uroonkologicznej oraz omówienia koncepcji posiedzenia.

W spotkaniu udział wzięli przedstawiciele resortu zdrowia Dominika Sobieniecka oraz Paweł Nartowicz, obecni również byli przedstawiciele organizacji pacjenckich; Szymon Chrostowski - Fundacja Wygrajmy Zdrowie, Tadeusz Włodarczyk – Stowarzyszenie Gladiator, Elżbieta Żukowska – Stowarzyszenie UroConti. Środowisko medyczne reprezentowali prof. Andrzej Borówka, prof. Marcin Słojewski oraz dr hab. Jakub Dobruch.

Posiedzenie rozpoczęło się od wystąpienia prof. Andrzeja Borówki, który przedstawił najważniejsze informacje dotyczące epidemiologii chorób uroonkologicznych zwracając szczególną uwagę na prognozy mówiące o wzroście zachorowań, szczególnie w grupie mężczyzn.

Dr hab. Jakub Dobruch w swoim wystąpieniu skupił się na przedstawieniu dwóch nowotworów urologicznych – raka stercza i raka pęcherza moczowego. Mówił m.in. o leczeniu chirurgicznym i postępie, który dokonał się w ostatnim czasie (od operacji otwartych do zabiegów laparoskopowych). Zwrócił również uwagę na rolę doświadczenia w stosowaniu tych technik operacyjnych przez lekarzy urologów.

Jako ostatni głos zabrał prof. Marcin Słojewski, który przede wszystkim wskazał, że lekarz urolog w Polsce wciąż boryka się z błędnym przeświadczeniem, że to onkolodzy odpowiedzialni są za leczenie nowotworów „urologicznych”, a nie urolodzy. Zwrócił również uwagę na podnoszenie jakości w urotechnologii u podstaw której jest dążenie do minimalizacji urazów chirurgicznych – zdaniem pana profesora dostęp do nowoczesnych technologii opóźniony jest o co najmniej 10–15 lat w stosunku do innych krajów. Na zakończenie profesor poinformował o wypracowanym przez PTU raporcie na temat konieczności wprowadzenia zmian w urologii.

Pani Dominika Sobieniecka przyznała, że nowe technologie medyczne stosowane w leczeniu są lepiej opłacalne zarówno dla pacjenta jak i systemu. Poinformowała, że w MZ, NFZ i AOTMiT trwają prace mające na celu zmianę wyceny świadczeń gwarantowanych. Jest też powołany zespół, który priorytetyzuje świadczenia – nie potrafiła jednak wskazać terminu zakończenia prac zespołu. Pan Paweł Nartowicz przedstawił dane dotyczące finansowania uroonkologii wskazując na stały wzrost wydatkowania na leczenie uroonkologiczne – 4,22% na przestrzeni dwóch lat.

Na zakończenie dyskusji ustalono, że zostanie wystosowane do MZ stanowisko Zespołu ds. Onkologii, które będzie nawiązywać do posiedzenia, a także do opracowanych w raporcie PTU rozwiązań.
My pozostajemy w stałym kontakcie z Przewodniczącym Zespołu celem monitorowania dalszych losów tego dokumentu.

Z wyrazami szacunku,

Piotr Chłosta