OK

Stanowisko PTU w sprawie projektu pilotażu sieci onkologicznej

Polskie Towarzystwo Urologiczne popiera stanowisko licznych organizacji stowarzyszeń i ekspertów działających w sektorze ochrony zdrowia domagających się wstrzymania prac nad projektem rozporządzenia w sprawie pilotażu sieci onkologicznej.

Z analiz przeprowadzonych przez najpoważniejsze instytucje urologiczne na świecie wynika, że specjalista narządowy, jakim jest urolog, uzyskuje lepsze wyniki leczenia chorych dotkniętych rakiem. Urolog dysponuje bowiem nie tylko pełnym spektrum metod diagnostycznych, ale także potencjałem chirurgicznym umożliwiającym pełne wyleczenie większości chorych, a u pozostałego odsetka – wydłużenie czasu do progresji choroby w dobrej kondycji, czyli przedłużenie życia pacjenta.

W ocenie  PTU i Krajowego Konsultanta w dziedzinie urologii konieczne jest  zapewnienie kompleksowego leczenia pacjenta chorego na nowotwór pęcherza moczowego i nowotwór złośliwy gruczołu krokowego poprzez zmianę organizacji opieki zdrowotnej.

Kluczowym elementem powinno być utworzenie w zakresie leczenia chirurgicznego specjalistycznych ośrodków leczących określone typy nowotworów, przy których powinny zostać zorganizowane ośrodki chemioterapii i radioterapii.

Polskie Towarzystwo Urologiczne opracowało projekty dwóch nowych świadczeń  dotyczących kompleksowej opieki nad pacjentami z nowotworami złośliwymi pęcherza moczowego i gruczołu krokowego, których celem jest poprawa  efektywności leczenia tych nowotworów oparta na aktualnych zaleceniach  Europejskiego Towarzystwa Urologicznego w zakresie diagnostyki leczenia raka pęcherza moczowego i nowotworu złośliwego gruczołu krokowego.

Należy zaznaczyć, że ww. projekty są zgodne z rekomendacjami Najwyższej Izby Kontroli z 2018 r. („Dostępność i efekty leczenia nowotworów” (www.nik.gov.pl), dotyczącymi konieczności tworzenia w zakresie leczenia chirurgicznego specjalistycznych ośrodków leczących określone typy nowotworów.

Polskie Towarzystwo Urologiczne uważa, że oparcie systemu opieki onkologicznej niemal wyłącznie na centrach onkologii, bez uwzględnienia różnorodności i roli innych ośrodków, w tym renomowanych szpitali klinicznych, obniży jakość leczenia pacjentów z nowotworami układu moczowo-płciowego i zaprzepaści wieloletni  wysiłek urologów związany z poprawą jakości i efektywności leczenia pacjentów z chorobami nowotworowymi.

Polskie Towarzystwo Urologiczne apeluje do Ministra Zdrowia o wstrzymanie prac nad projektem pilotażu, a w szczególności usunięcia nowotworu złośliwego gruczołu krokowego z wykazu nowotworów objętych pilotażem wymienionych w § 5.1. Projektu Rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie programu pilotażowego opieki nad świadczeniobiorcą w ramach sieci onkologicznej.

Polskie Towarzystwo Urologiczne deklaruje gotowość współpracy z Ministrem Zdrowia, mającą na celu rzeczywistą poprawę jakości leczenia onkologicznego w Polsce i rekomenduje wprowadzenie różnych optymalnych rozwiązań dla określonych typów nowotworów, a nie rozwiązań, które tylko poprawiają sytuację finansową wybranych ośrodków onkologicznych.

LIST PREZESA POLSKIEGO TOWARZYSTWA UROLOGICZNEGO DO MINISTRA ZDROWIA